Cruises op kruissnelheid

Aantal cruisereservaties meer dan verdubbeld in 3 jaar tijd

Donderdag 1 februari 2018 — Cruises staan in de zestigste editie van het Vakantiesalon (1-4 februari 2018) in de kijker. Ze zijn de laatste jaren dan ook enorm gegroeid in populariteit.  Over de voorbije 3 jaar zag vakantiespecialist Neckermann het aantal reservaties voor cruises meer dan verdubbelen. Met name in het winterseizoen (dat loopt van november tot de paasvakantie) is de groei zeer uitgesproken: over de periode 2015-2017 is het aantal boekingen voor cruisereizen gestegen met 130%. Cruisevakanties zijn nog steeds erg geliefd bij 50 plussers, maar ook bij de jongere generaties slaan ze aan. Het aandeel van de millennials (19j-39j) is de voorbije 2 jaar met bijna 50% gestegen volgens cijfers van Neckermann.

Uitbreiding aanbod wakkert vraag aan

Een verklaring voor deze opmerkelijke stijging is te vinden in het aanbod voor cruises dat de laatste jaren enorm is uitgebreid. Rederijen geloven in het marktpotentieel en investeren fors in nieuwe schepen en bestemmingen. In 2017 waren er 25,8 miljoen cruisepassagiers wereldwijd. Alleen al in 2017 werd er voor 6,8 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe cruiseschepen. Dit komt neer op 26 nieuwe schepen met een capaciteit van 30 000 bedden. En de sector gaat verder op dit elan waarbij er tot 2026 maar liefst 97 schepen bijkomen met een capaciteit van 230 000 bedden. Op de Belgische markt zijn er zo’n 22 rederijen actief, goed voor zo’n 200-tal schepen.

Deze uitbreiding van het aanbod en beschikbare capaciteit maakt de prijzen extra aantrekkelijk, waardoor het aanbod toegankelijk wordt voor nieuwe doelgroepen.

“Een gemiddelde instapcruise bij MSC cruises of Costa cruises van een week in mei-juni of september-oktober kan al voor 799 EUR per persoon voor een binnenkajuit. Ga je voor een balkonkajuit, dan reken je best op 1299 EUR voor 1 week. Voor wie een eerste cruise-ervaring wil opdoen, is een mini-cruise ideaal, al dan niet in combinatie met een verblijf ter plaatse. Een cruise van 4 dagen in een binnenkajuit kan reeds vanaf 499 EUR. Dat zijn scherpe prijzen voor een vakantie met een service- en kwaliteitsniveau dat vergelijkbaar is met vier- en vijfsterrenhotels. Je hebt er immers een wereld aan luxe binnen bereik:  meerdere zwembaden, sport- en wellnessfaciliteiten, een ruime keuze aan bars en restaurants… Bovendien loopt er nu bij Neckermann een actie tot 18 maart waarbij de tweede persoon gratis meegaat op cruise. Wie op cruise wil, moet er gezien de grote belangstelling, overigens steeds vroeger bij zijn. Er zijn nagenoeg geen last minutes. Concreet betekent dat wie in het komende winterseizoen wil gaan cruisen (periode november 2018 tot maart 2019) er goed aan doet om nu reeds te boeken, om nog voldoende keuze te hebben.”
Stefanie Desmet, Head of Cruises bij Neckermann

De juiste cruise voor elke reiziger

Door het overweldigende aanbod en de enorme variatie in pakketten is doorgedreven specialisatie in dit product een absolute must geworden om door de bomen nog het bos te zien. Bij Neckermann is dan ook 7 jaar geleden een gespecialiseerde afdeling ingericht die zich specifiek toelegt op het aanbod in cruises. De cruise experts houden continu de nieuwe trends in de gaten en gaan de nieuwe schepen ontdekken om op die manier een goede match te maken tussen de wensen van de klant en het type cruise dat bij hem/haar past. Het is namelijk zo dat de verschillende rederijen zich richten op andere doelgroepen. Hierdoor is er een enorme variatie in type schepen en cruiseformules.

Zo zijn er rederijen die zich richten naar families en hier tal van faciliteiten voorzien die veel verder gaan dan de service en faciliteiten in familiehotels. Zo kan je een babyfoon, je eigen merk luiers en melkpoeder bestellen, heb je een speciale hoek met babyvoeding ter beschikking, ligt er een speciale badjas volgens leeftijd op de kajuit en kunnen tieners hun eigen videoclip opnemen, is er een samenwerking met Pixar® waardoor Shrek en andere figuren door het schip lopen, genieten de kinderen in het waterpretpark aan boord, worden er kookworkshops voor kinderen georganiseerd, en nog zoveel meer. De nieuwste trend zijn de ‘multigeneratiecruises’ die mikken op grootouders die met kinderen en kleinkinderen reizen en daarvoor zelfs aangepaste connecterende kajuiten tot elf personen voorzien.

Zeilschepen die door Star Clippers aangeboden worden en luxe jachten zoals de Seadream I en II zorgen voor een andere beleving, waarbij de kleinschaligheid van die schepen en de ongedwongen sfeer aan boord voorop staan. Deze schepen kunnen aanleggen in havens waar de grotere schepen niet binnen mogen varen waardoor ze ook speciale bestemmingen in hun routes kunnen opnemen.

Formules in combinatie met een citytrip of strandvakantie zijn ook erg in trek: een cruise in de Caraïben in combinatie met een bezoek aan Miami, een citytrip Venetië in combinatie met een cruise Griekse Eilanden of bijvoorbeeld een week nijlcruise in Egypte in combinatie met een week strandvakantie.

De cruise als ‘belevenisvakantie’

Een andere trend die cruises in de kaart speelt, is de hang naar  ‘belevenisreizen’. De vakantieganger van vandaag wil niet enkel ontspannen van vakantie terugkomen, maar er ook een echte ‘belevenis’ aan overhouden. Laat cruises daar nu een uitgesproken voorbeeld van zijn.

“Via deze manier van reizen leer je op een korte tijdspanne meerdere bestemmingen kennen op een zeer comfortabele manier: je moet slechts één keer in-en uitpakken en dus niet voor de hele duur van de reis ‘uit je koffer’ leven. Bovendien kan de ‘belevenis’ op zeer uiteenlopende manieren worden ingevuld. Het meest in het oog springend als ‘belevenis’ zijn wel de unieke en excentrieke attracties op bepaalde cruiseschepen. Enkele voorbeelden: een go kart circuit verspreid over 2 dekken en openlucht laserpark (Norwegian Bliss), de langste zipline aan boord, startend van de toren op het bovenste dek tot de achterkant van het schip (MSC Seaside), een skyride waar je in open lucht op 45 meter hoogte een fietsritje kan maken (Carnival Vista), een skydiving simulator (Ovation of the Seas by Royal Carribean), een escape room en trampoline park (Independence of the Seas by Royal Caribbean),… Deze gevarieerde mix maakt cruises voor gezinnen uitermate geschikt: er is voor elk wat wils."
Stefanie Desmet

Een andere trend is het toenemend aantal expeditiecruises. Bij dit type cruises wordt de zoektocht naar avontuur, ongerepte plaatsen en authentieke ervaringen gecombineerd met comfortabel reizen. Zo kan je Antarctica en al z’n natuurpracht bewonderen waarbij je dagelijks erop uitvaart met kleine zodiacs. Ook in het Amazonewoud of in Azië worden dergelijke expedities georganiseerd.

Andere cruises spitsen zich toe op topgastronomie met zelfs sterrenchefs aan boord of gezondheidsprogramma’s en spa services zodat je ontspannen terug komt.

50-plussers spannen de kroon, maar er treedt verjonging op

50-plussers maken nog steeds een belangrijk deel uit van het cruisepubliek. Zij waarderen in het bijzonder het comfort van de reis (niet voortdurend in- en uitpakken) en de service aan boord. Cruisepersoneel staat er immers om gekend zeer goed opgeleid te zijn. Neckermann leidt uit de evolutie in reservaties af dat het aandeel van de millennials  (19j-39j) toeneemt: over de voorbije 2 jaar groeide dit segment met bijna 50%.

“De tijd dat cruises uitsluitend een ouder publiek aantrok is voorbij, net als het cliché van de stijfdeftige vestimentaire codes. Met name de toegankelijke prijs, faciliteiten aan boord en de ongedwongen sfeer spreken een jonger publiek aan. Populairst onder de boekingen bij Neckermann zijn de Middellandse Zee, Noorse Fjorden en Noordkaap, Caraïben en Antillen en de Emiraten. De Britse eilanden, Ijsland & Schotland, Alaska en Azië groeien ook in populariteit.”
Stefanie Desmet

Nathalie Meert Corporate Communication Manager at Neckermann/Thomas Cook