Slecht weer thuis maakt onze vakantie in het buitenland nog beter

Slecht weer thuis maakt onze vakantie in het buitenland nog beter

Volgens internationaal onderzoek, gevoerd in 5 landen

Woensdag 4 april 2018 — Volgens een internationale bevraging zijn we kleinzielig ingesteld wanneer het op weer aankomt. 50% van de Noren hoopt op slecht weer thuis wanneer ze met vakantie zijn op een zonnige bestemming. Bij Denen en Finnen is dit ruim 1 op 3. Om het contrast met het thuisweer zeer tastbaar te maken, heeft Neckermann een weersimulator laten bouwen, die vakantiegangers toelaat om de weersomstandigheden van thuis (regen, sneeuw, wind) te voelen zodat ze nog meer kunnen genieten van hun zonnige vakantie.

Iedereen heeft er zichzelf al eens op betrapt: op vakantie meten we ook graag thuis de temperatuur op, letterlijk. Het is vaak de eerste vraag die we stellen aan het thuisfront: hoe is het weer daar? Genieten van het mooie weer op vakantie doe je nu eenmaal nét iets meer als je weet dat het in het thuisland miezerig weer is. Omgekeerd is het balen wanneer het weer op vakantie slechter uitvalt dan in België. Op sociale media pronken we namelijk graag met zonovergoten vakantiefoto’s .

Klinkt dit vertrouwd in de oren?  Deze observaties worden dan ook bevestigd in een internationaal onderzoek, gehouden in 5 landen, dat aantoont dat het weer een bepalende factor is om van de vakantie een succes te maken. Gemiddeld geeft nagenoeg 40 procent van de vakantiegangers aan vreugde te putten uit het feit dat het thuis slecht weer is terwijl ze met vakantie zijn.  

“We hadden een vermoeden dat het weer thuis een impact heeft op de vakantiebeleving. Wanneer we specifiek kijken naar de resultaten van reizigers die kiezen voor een strandvakantie, dan blijkt 47% van de respondenten voor alle landen meer plezier te beleven aan de zonvakantie wanneer het thuis slecht weer is. Gemiddeld checkt 51% van de deelnemers aan het onderzoek het weerbericht voor het thuisland wanneer ze elders met vakantie zijn.”

Neckermann lanceert ‘weermachine’

Voortbouwend op de resultaten van de internationale bevraging en het feit dat het weer zo’n belangrijke plaats inneemt in ons leven, in het bijzonder wanneer we op reis zijn, stelde Neckermann zich de volgende vraag: “als het weer thuis zo belangrijk is voor de vakantiebeleving, waarom brengen we het thuisweer dan niet naar de vakantiebestemming om het genot van de vakantie nog te verhogen?”

Om de vakantiegangers een zo realistisch mogelijk beeld te geven van het weer in het thuisland liet Neckermann vervolgens een intelligente weerbox bouwen, die de weersomstandigheden van thuis simuleert: regen, sneeuw, koude,... Deze weersimulator werd geplaatst op een strand in Thailand in februari. Vakantiegangers van verschillende nationaliteiten waren geprikkeld om een bezoek te brengen aan deze machine. De weersimulator werd gebouwd om allerlei slechte weersomstandigheden te kunnen activeren met behulp van sprinklers, airconditioning, LED-lichten, luidsprekers, sneeuwsimulatoren en windmachines. 

Het leverde een ludiek compilatiefilmpje op met beelden van vakantiegangers en hun reactie. Via een ledscherm op de buitenzijde van de box zien we welk land en temperatuur gesimuleerd wordt.

Waar is de zon?

De miezerige en grijze start van de Paasvakantie doet velen snakken naar de zon. Touroperator Neckermann stelde daarom een handige webpagina samen die voor de meest courante bestemmingen op maandbasis aangeeft welke dag-, nacht en watertemperatuur je er kan verwachten en hoeveel uren zon per dag. Zo kan de vakantieganger voor  zijn/haar favoriete bestemming nagaan in welke periode het het warmst is. Omgekeerd kan hij/zij in functie van de voorkeurperiode op zoek gaan naar de meest geschikte bestemming volgens het weerpatroon.  Zo is het in mei in Egypte 32° overdag, 11 uur zon en het zeewater van de Rode Zee heeft dan 24°. Wie op zoek is naar een meer gematigde temperatuur, is dan goed af met de Canarische eilanden die met een gemiddelde dagtemperatuur van 23° en 9 uur zon borg staan voor een aangenaam klimaat.

Meer info: https://www.neckermann.be/nl/info/waar-is-de-zon/

Over het onderzoek

Neckermann heeft via de Thomas Cook groep een onderzoek laten uitvoeren in 5 landen (Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland) dat is toegespitst op reisgewoontes en de houding ten opzichte van het weer.

5232 respondenten tussen 18 en 65 jaar met een representatieve spreiding voor leeftijd, geslacht en regio hebben de enquête ingevuld.

De datavergaring vond plaats tussen 5 en 13 maart 2018 aan de hand van een elektronische bevraging.

Kernresultaten:

Heb je er jezelf al op betrapt opgetogen te zijn over het slechte weer in je thuisland wanneer je met vakantie in het buitenland bent?

Totaal landen

Denemarken

Finland

Zweden

Noorwegen

Duitsland

Ja

38%

36%

32%

39%

50%

32%

Nee

51%

57%

52%

49%

40%

58%

Neutraal

11%

7%

17%

13%

10%

10%

Totaal

5232

1083

1026

1069

1037

1017

 

The Home Weather Experience NL

THE MAKING OF | The Weather Machine

Home Weather Experience
Home Weather Experience
Home Weather Machine Neckermann
Nathalie Meert Woordvoerder at Thomas Cook Belgium