Zomervakantie 2018: Vroegboekaanbiedingen prijzen last minutes uit de markt

Vrijdag 26 januari 2018 — Ieder jaar stelt de Belgische vakantieganger zich de vraag: doe ik er goed aan nu reeds te boeken of wacht ik beter nog wat af? Bepalende factoren voor deze afweging zijn de evolutie van prijs en aanbod.

Touroperator Neckermann deed de proef op de som: ze vergeleek haar zomeraanbod 2018 (afreizen juli tot en met oktober) aan de huidige prijzen (de vroegboekprijzen) met het aanbod en de prijzen van eind juni vorig jaar, m.a.w. de last minute periode. Daarbij werd telkens rekening gehouden met identieke afreisdata en arrangementen, zodat een 1-op-1 vergelijking mogelijk werd.
De conclusies zijn opmerkelijk:

  • 64% van het aanbod dat vandaag boekbaar is, zal tegen eind juni niet meer beschikbaar zijn indien we de tendens van 2017 doortrekken. De bestemmingen waar het aanbod in last minute het krapst is, zijn Griekenland, Spanje, de Balkanlanden (Kroatië en Montenegro), Cyprus en Portugal.

  • Voor maar liefst 70% (!) van het aanbod zijn de vroegboekprijzen 2018 goedkoper dan de last minute prijzen zomer 2017. In meer dan 40% van de gevallen kom je zelfs uit op meer dan 100 euro winst per persoon in de vroegboek.

  • Het beschikbare aanbod kalft vooral af in het segment van de 3- en 4-sterrenhotels naarmate de zomer nadert. Voor 5-sterrenhotels en de hotels in een hogere prijsklasse is er doorgaans meer beschikbaarheid.

Vergelijking aanbod en prijzen vroegboek zomer 2018 in verhouding tot last minutes zomer 2017 (steekproef populaire bestemmingen)

Bestemmingen

Aanbod vroegboek goedkoper

dan last minute

Nog beschikbaar in last minute
(ref 2017)

Griekenland

78%

27%

Spanje

70%

35%

Egypte

94%

33%

Turkije*

57%

67%

Tunesië*

77%

58%

Marokko

93%

60%

Totaal populaire bestemmingen

78%

47%

Totaal alle bestemmingen**

70%

36%

* Kanttekening: Turkije en Tunesië, die vorig jaar nog te lijden hadden van een onrustig politiek klimaat en daardoor aan populariteit inboetten, zijn nu aan een ongeziene remonte bezig. Verwacht wordt dat de beschikbaarheid in last minute beduidend lager zal zijn dan vorig jaar (cijfers 2017 gebruikt voor deze simulatie).

**berekend op alle bestemmingen (niet alle weergegeven in tabel)

“Uitstelgedrag wordt niet per se beloond, integendeel. Late boekers die speculeren op een substantiële prijsdaling in de last minute van zomer 2018, hebben maar een beperkt voordeel: slechts in 30% van de gevallen is een last minute ook goedkoper én men moet bovendien genoegen nemen met een restaanbod. Gezinnen die zich verzekerd willen zien van een familiekamer, maar ook groepen, vrienden en koppels die nog keuzevrijheid willen hebben, doen er beter aan vroeg te boeken, dit is voor 31 januari, wanneer de vroegboek voor vlieg- en autovakanties afloopt."
Nathalie Meert van Neckermann

De Belgische vakantieganger lijkt hierop in te spelen. Op basis van de huidige stand van zaken in vroegboekreservaties stelt Neckermann nu al een stijging vast van 30% ten opzichte van vorig jaar. Om aan deze grote vraag te voldoen, vergroot Neckermann de vluchtcapaciteit in de zomervakantie, o.a. naar Turkije, Tunesië, Griekenland, de Canarische eilanden en Bulgarije.

Vergelijking aanbod en vroegboekprijzen zomer 2018 in verhouding tot last minutes zomer 2017: focus Griekenland (pakketprijs per persoon)

Prijsjagers die denken een koopje te doen in de last minute bevinden zich voornamelijk in het segment van de pakketten onder de €1000 per persoon. Echter, volgens de prijs- en aanbodvergelijking onderaan dit persbericht (simulatie Griekenland), is het precies voor dat segment dat wachten niet loont. Op basis van de last minute trend van vorig jaar verwacht Neckermann tegen eind juni 2018 bijna geen aanbod meer te hebben voor Griekenland reizen onder de €500 per persoon. Voor de reizen onder de €1000 per persoon, ben je nu in 90% van de gevallen beter af om te boeken, aangezien de prijzen niet meer zullen zakken. Wie bv. Kreta wil bezoeken in augustus, kan vergelijken: vorig jaar kostte een standaardkamer in halfpension in last minute €1426 per persoon, vandaag is dat in vroegboek €890 per persoon, waar bovenop een korting komt van €100 per dossier (aanbod Sentido Aegean Pearl). Dit geldt ook voor autovakanties. Vorig jaar kostte een standaardkamer op basis van kamer en ontbijt in last minute €875 per persoon. Vandaag is dat in vroegboek €699 per persoon (aanbod Hotel Soleil de Saint Tropez periode 14/07-21/07/2018).

First Minute gegarandeerd goedkoper dan Last Minute

“De vroegboekcondities van dit jaar hebben veel Belgen nu al aangezet om werk te maken van hun vakantieplannen. Met name voor Egypte, Tunesië en Turkije is de stijging ten opzichte van vorig jaar opmerkelijk. We staan er garant voor dat wie first minute boekt beter af is dan last minute. Om dat hard te maken krijgt iedereen die vorig jaar na 31 januari heeft geboekt dezelfde aanbieding nu gegarandeerd goedkoper of aan dezelfde prijs. Het strikte prijsbeleid van de touroperator, maar ook de fikse kortingen die hoteliers toekennen met het oog op een optimale bezetting maken dit mogelijk.”
Nathalie Meert van Neckermann

 

Vergelijking aanbod en vroegboekprijzen zomer 2018 in verhouding tot last minutes zomer 2017: focus Griekenland (pakketprijs per persoon)
Nathalie Meert Corporate Communication Manager at Neckermann/Thomas Cook